Historie

Høybråten Damekor feiret 70 år i 2015, men hvordan startet egentlig eventyret Høybråten Damekor?

HISTORIEN

Det hele startet i mai 1945. Andre verdenskrig er over, og det feires land og strand rundt. I Oslo møtes to jenter, Kari Østby og Agnes Johnsen, helt tilfeldig på Østbanehallen. Samtalen dreier seg raskt inn på lokalmiljøet på Høybråten og muligheten for å starte opp damekorsangen igjen. Etter dette tilfeldige møtet drar de begge hjem og jobber med ideen om damekor på hver sin kant. Den 17. oktober 1945 møtes de og mange andre jenter på Vardeheim, og Høybråten Damekor er i gang.

Siden den gang har kormedlemmene variert i antall, selv om mange av jentene liker koret så godt at de blir i flere tiår.

Koret var tilsluttet Oslo Sangerforlag i perioden 1953 – 1966, Akershus Sangerforbund (nå Akershus Korforbund) fra 1966 og Norsk Sangerforum fra 2002.

SYMBOLENE

Korets sangermerke; gullfugl på blå emaljebunn (senere på hvit emaljebunn) er tegnet av Inger Marie Solberg i 1948. Firkløveret til korets fane og medalje er tegnet av Rolf Nordlie samme år.

Inskripsjonen på korfanen, som også er korets motto, lyder:

Lytt til sangen

Hør melodien

Husk den rette klangen

Gir harmonien

 

AKTIVITETER OG UTFORDRINGER

Høybråten Damekor har arrangert og medvirket i en rekke konserter, både i Norge og i utlandet.

Et stort høydepunkt var oppførelsen av Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson med Oslo postkor og sammensatt kor og orkester i Universitetets Aula 5. mai 2002. Konserten var en del av vår dirigent på den tiden Ketil J.B Belsaas hovedfagseksamen i korledelse ved Norges Musikkhøgskole.

Et annet stort høydepunkt var konsert i Oslo Rådhus ved 100 årsjubileet til Sons of Norway med Hans Majestet Kongen til stede.

På merittlisten står også deltagelse i landssangerstevner og forbundskonserter, korfestivaler og musikkfestivaler, sang på NRK og lokal tv. Samt diverse opptredener på syke- og aldershjem. Koret har også fast adventskonsert i Stovner Kirke hvert år.

Koret har flere gode solister og synger det meste uten akkompagnement. En rekke kjente sangere og musikere har medvirket i korets konserter.

KORKONKURRANSER

Høybråten damekor har deltatt i korkonkurranser ved flere anledninger med varierte resultater. De stolteste øyeblikkene kom etter å ha oppnådd 2. plass under landsfestivalen i Trondheim i 2006, og både 2. og 3. plass under landsfestivalen i Skien i 2007.