Jubileumstur 2010

Kortur til Catalonia

Turen bød på minner og opplevelser som vil leve lenge.Jubileumstur
De ble forsøkt oppsummert og
gjengitt i Lokalavisen Groruddalen Akers avis.

Her følger teksten i denne artikkelen:

Høydepunkter i kø for Høybråten damekor

For damekoret øverst i Groruddalen er det tradisjon å markere jubileer med blant annet tur til utlandet. Siden koret feirer 65-årsjubileum dette året, har det vært arbeidet i lengre tid med planer for en tur til Catalonia; nærmere bestemt Sabadell i nærheten av Barcelona. Gjennom korets dirigent Kjetil Aamann, som har gode kontakter og bekjentskaper fra tidligere arbeid i regionen, fikk HDK (Høybråten damekor) invitasjon til en lokal musikkfestival i den lille byen Castellar del Valles.

Torsdag før pinse var dagen for avreise kommet, og 38 forventningsfulle damer forlot Gardermoen i lett regn, men med håp om sol og varme i vente. Store forventninger fulgte med i bagasjen; å reise og bo sammen er alltid hyggelig for samkjørte damer, men det er også spennende å møte nye sangere og musikere, nytt publikum og en annen kultur. Koret var invitert av et lokalt kor, Coral Xiribec. Med tanke på at ingen i reisefølget behersket katalansk, det lokale språket, var det litt spennende hvordan kommunikasjonen med vertskapet ville forløpe. Spenningen fikk raskt utløsning.

Første høydepunkt

Allerede første kveld skulle det øves med lokale musikere og sangere for fellesnumre til festivalen. Vertskapet viste en hjertevarme og omsorg som var helt uavhengig av språk. Det er ofte en klisjè at musikk overvinner språkbarrierer, men her ble det bevist. Til tross for at øvelsen varte til midnatt og koret hadde en lang reise med tilsvarende kort natt bak seg, ble det fort glemt i møte med varmt smilende katalanske medmusikanter og «privatsjåfører».

Andre høydepunkt

Det er sikkert vanskelig å tenke seg damer på tur uten mulighet for shopping, og glade var kormedlemmene da det viste seg at Sabadell var et lite eldorado for handleglade damer. Det var derfor ingen problemer med å fylle fritimene. Noen rakk også en liten tur til Barcelona. Fredag kveld var det klart for første konsert. Den fant sted i Esglesia de la Purissima i Sabadell. Edvard Grieg, Knut Nystedt og Frode Fjellheim ble godt mottatt av det katalanske publikum, som fikk et flott møte med nordiske klanger og norsk korlitteratur, da ikke bare HDK, men også de to lokale korene hadde nordisk musikk på programmet for denne anledningen.

Tredje høydepunkt

Før festivalen MusiCoral ble erklært åpnet pinseaften, ble Høybråten damekor høytidelig mottatt i rådhuset av ordføreren i Castellar del Valles. Her var det utveksling av gaver, og som en kuriositet kan nevnes at Akers avis Groruddalen var med på gavelisten. Ordføreren har nå sitt eget eksemplar av avisen med forhåndsomtale av Spaniaturen, hvor hans by ble nevnt. Konserten i det ny-rehabiliterte kulturhuset ble en suksess; for koret var det en ære å få være med å innvie den flotte konsertsalen. HDK fylte første del av programmet alene, mens siste del var et stort sammensatt kor som i tillegg til HDK besto av de to korene Coral Sant Cugat og Coral Xiribec. I tillegg deltok et kammerorkester fra Sabadell. Fellesprogrammet besto av Bühlers «Jubilate Deo», Gounods «Messe brève» og Mozarts «Ave Verum». Korene hadde i tillegg forberedt «Nattjoik» av Fjellheim og en katalansk sang, El Rossinyol, som ekstranumre. Dette programmet ble tatt veldig godt imot av publikum.

Etter konserten fikk de norske gjestene nye bevis på vertskapets gjestfrihet; en stor fest var forberedt, med god, hjemmelaget mat, lokal vin og folkemusikk og dans med instruksjon for nybegynnerne! Musikken overvant igjen språkbarrieren!

Det siste og kanskje største høydepunktet

På pinsedagen, søndag, skulle koret besøke Montserrat, som er det mest betydningsfulle stedet både religiøst og politisk for alle katalonere. Under Francos regime var alle katalanske kulturuttrykk forbudt, inklusive språket. Da var det munkene i klosteret oppe i disse ville og særpregede fjellformasjonene som ivaretok språk, musikk og annen katalansk kultur, i tillegg til det store pilegrimsmålet som den sorte jomfruen, eller Maria-skulpturen utgjør. Hit strømmer daglig pilgrimer fra store deler av verden, og tilstrømningen er sikkert ikke mindre første pinsedag! Bussen fikk i alle fall problemer med å rekke frem i trafikkaoset, men i god tid før det verdensberømte guttekoret skulle synge mot slutten av høymessen, hadde kormedlemmene funnet ståplasser i trengselen inne i basilikaen. Spenningen var stor, for det var sagt at det kunne bli mulig for koret å få synge etter messen. Dette er absolutt ingen selvfølge, så da den vakre folketonen «Neslandskyrkja» i arrangement av K. Nystedt tonet ut over en fullsatt kirke, var det nok flere som ville klype seg i armen.

Våre nye venner i det lokale koret fulgte oss både på konserter, utflukt og på felles lunsjer og middager. Gjennom litt engelsk, mye tegnspråk, smil og latter og enda mere sang, ble vennskapet beseglet. Selv om ingen kofferter var med flyet hjem, kunne ikke det ødelegge minner, alle gode opplevelser og de mange gylne øyeblikk fra turen.

– Og jubileumsfeiringen for Høybråten damekor fortsetter til høsten, så hvis noen kunne tenke seg å bli med på den, er det bare å henge på når nytt semester starter i august.